Bodem verbeteren

BODEM VERBETEREN

Om een bodem te kunnen verbeteren, moeten we uiteraard eerst weten hoe de bodem er vóór de aanplanting aan toe is.

Het laten analyseren van een bodemstaal is daarbij zeker een aanrader.  Het geeft een duidelijk overzicht van alle aanwezige stoffen.

Bij het resultaat van de analyse ontvangt u meteen ook een advies om de bodem te optimaliseren.

Het is ook belangrijk om te beseffen dat we zo goed als nooit de perfectie kunnen bereiken.  Een zware kleigrond kunnen we nooit omtoveren tot een lemige zandgrond, een biologisch dode grond kunnen we niet met een vingerknip veranderen in een bodem die bruist van leven en voedingsstoffen.

Om te weten hoe we een bodem kunnen verbeteren, moeten we eerst weten wat een ideale bodem is.

 

WAT IS EEN IDEALE BODEM?

Daarin moeten we een onderscheid maken tussen de structuur, de zuurtegraad, en de voedingswaarde van de bodem.

 

Ideale structuur :

Een ideale bodem moet luchtig zijn om zowel veel zuurstof toe te laten als goed drainerend te zijn, maar anderzijds ook dicht genoeg om water en voedingsstoffen vast te kunnen houden.  In de praktijk komt dit overeen met een lemige zandgrond.

 

Ideale zuurtegraad :

Afhankelijk van wat precies de bedoeling is, kunnen de volgende waarden als ideaal beschouwd worden :

  • Zuurminnende planten  –> pH tussen 4.5 en 5.5
  • Neutrale planten –> pH tussen 5.5 en 6.5
  • Kalkminnende planten –> pH tussen 6.5 en 7.5

           

 Ideale voedingswaarde :

De voedingswaarde wordt enerzijds bepaald door het gehalte aan chemische verbindingen (stikstof, fosfor,kalium,…), en anderzijds door de aanwezigheid van organisch materiaal en bodemleven. Een ideale balans en verhouding vinden tussen al deze elementen is sterk afhankelijk van de situatie en het beoogde resultaat.

 

CONCREET :

 

STRUCTUUR :

  • Een te lichte zandgrond kan zwaarder gemaakt worden met bijvoorbeeld bentoniet. Kleimineralen zorgen voor een beter vasthouden van voedingsstoffen, mineralen en water.
  • Een andere oplossing om water langer vast te houden in de bodem is het inwerken van TerraCottem. De kristallen houden het beschikbare water vast en geven dit geleidelijk weer af.
  • Compost verhoogt het organisch gehalte van de bodem en bevordert de structuur doordat gronddeeltjes samen klonteren (betere luchtcirculatie en drainage) en bodemleven wordt aangetrokken, wat de productie en verwerking van voedingsstoffen stimuleert.
  • Dorre bladeren en ander tuinafval zijn een bron van voedingsstoffen voor de tuin. In de winter vormen ze ook een prima isolatielaag voor de bodem!
  • Een zware grond (klei) lichter maken kan met turf, lavagruis of grof Rijnzand. De grove korrels laten meer lucht in de bodem toe en verhogen het drainerend vermogen.

ZUURTEGRAAD :

  • Een basische bodem verzuurt automatisch door zure regen en de verzurende invloed van meststoffen. Heb je snel een zuurdere bodem nodig om bijvoorbeeld Rododendrons aan te kunnen planten, dan is inwerken van turf een oplossing. Turf heeft enkel een tijdelijke werking, wanneer geen turf meer wordt toegevoegd zal de bodem langzaam naar zijn oorspronkelijke zuurtegraad terugkeren.
  • Een zure grond kan meer basisch gemaakt worden door het toevoegen van kalk. Let op : overdaad schaadt !  Kalk wordt vaak  beschouwd als gemakkelijke oplossing tegen mos waardoor het overvloedig in de tuin wordt gestrooid.  Een bodem die oververzadigd is met kalk kan echter niet op 1-2-3 terug naar een normale toestand teruggebracht worden.  Het is een proces dat jaren duurt !

 

VOEDINGSWAARDE :

  • De voedingswaarde van een bodem kan helaas niet met een tester zoals een pH-meter voor de zuurtegraad gemeten of geanalyseerd worden. Enige observatie en logisch denken geven echter al heel wat info :
  • Soort bodem: Hebben we te maken met goede teelaarde of met aangevoerde grond van bedenkelijke kwaliteit?
  • Bestaande beplanting : is de bestaande beplanting gezond of niet? Welke vegetatie is/was er vroeger aanwezig?
  • Hebben de huidige/vroegere eigenaars de tuin regelmatig bemest?
  • Bepaalde tekorten geven vaak typische ziektebeelden bij planten. Zo zal magnesiumtekort herkenbaar zijn aan bladeren die er niet groen maar eerder geel uit zien, of geven zwakke en traag groeiende planten een Kaliumtekort aan.

Nuttige producten, bij ons verkrijgbaar :

Boomkwekerij Zele : Veldeken 44, A bus 2, 9240 Zele | Tel. : 052 44 94 19

Boomkwekerij Zelzate : Akker 18, 9060 Zelzate 

BTW: BE 0685.495.634

© Greentraders 2020 | Disclaimer | webdesign Nonius bvba